Китай не предоставя оръжия на Русия и няма да го прави и в бъдеще

ЕС не може да вярва на Пекин, ако той не се стреми към мир в Украйна, заяви Борел

ЕС
11:52 - 14 Април 2023
1787
Китай не предоставя оръжия на Русия и няма да го прави и в бъдеще

Китайското правителство подчерта, че няма да предоставя оръжия на Русия в подкрепа на продължаващата инвазия на Москва в Украйна, нито сега, нито в бъдеще, съобщи ДПА.

"Ние не доставяме и няма да доставяме оръжия на страните в конфликта", заяви Цин Ган след почти двучасови разговори с германския външен министър Аналена Баербок в Пекин. Той добави, че стоките с двойна употреба, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели, се контролират от закона. 

Ролята на Китай в Украйна е да насърчава помирението и да ускорява мирните преговори, заяви Цин Ган. "Няма да продължим да наливаме масло в огъня", подчертал е той, според официалния превод.

Същевременно ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че на Европа ще е трудно да се доверява на Китай, ако Пекин не се опитва да намери политическо решение на украинската криза, базирано на изтеглянето на Русия от украинската територия.

Това е част от реч, която се очакваше Борел да произнесе пред център за анализи в Пекин днес. Той обаче се принуди да отмени посещението си в Китай, след като се разболя от КОВИД-19. Подготвените изказвания бяха публикувани на сайта на ЕС.

"Ще бъде изключително трудно, ако не и невъзможно, за ЕС да поддържа отношение на доверие с Китай, което бих искал да видя, ако Китай не допринася за търсенето на политическо решение, основаващо се на изтеглянето на Русия от украинската територия", казва Борел.

"Неутралността пред лицето на нарушението на международните норми не вдъхва доверие", добави той, като отправи призив към китайския президент Си Цзинпин да разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски, както и да предостави повече хуманитарна помощ на украинския народ.

Си се срещна с руския президент Владимир Путин два пъти, но не е разговарял със Зеленски, откакто Русия започна нашествието си в Украйна, определяно от Москва като "специална военна операция", през февруари 2022 година.