Китай обеща на Африка финансиране за над $50 милиарда и откриване на 1 милион работни места

Пекин е готов да стартира 30 проекта за чиста енергия на черния континент

Новини
11:00 - 05 Септември 2024
1412
Китай обеща на Африка финансиране за над $50 милиарда и откриване на 1 милион работни места

Kитайският президент Си Цзинпин обеща днес 51 милиарда долара ново финансиране за Африка, подкрепа за 30 инфраструктурни проекта на богатия на ресурси континент и поне 1 милион работни места, предаде Ройтерс.

В речта си на среща на високо равнище за сътрудничество между Китай и Африка Си обеща на делегати от над 50 африкански държави, че китайската икономика, която възлиза на 19 трилиона долара, едностранно ще подобри достъпа до своя пазар за африканската търговия.

Форумът на високо равнище за китайско-африканско сътрудничество, който се провежда в Пекин тази година, определя тригодишна програма за връзките между втората по големина икономика в света и най-бързо развиващия се континент в света.

По време на церемонията по откриването на срещата на върха Си заяви, че Китай е готов да стартира 30 проекта за чиста енергия в Африка, както и да подкрепи целите на континента в областта на ядрената енергетика, помагайки за преодоляване на дефицита на електроенергия, който отдавна спъва по-широките цели на Африка за индустриализация.

Китай също така е готов да осъществи 30 проекта за инфраструктурна свързаност в Африка и да изгради мрежа Китай-Африка, включваща сухопътни и морски връзки и координирано развитие, каза той.