Китай обвини Индия за пограничните им сблъсъци

Индийските действия нарушиха консенсус между двете страни

Свят
13:52 - 24 Юни 2020
1147
Китай обвини Индия за пограничните им сблъсъци

Военното министерство на Китай обяви, че пограничните сблъсъци между Китай и Индия са били предизвикани от индийската страна, съобщава "Ройтерс".

Индийските действия нарушиха консенсус между двете страни и бяха едностранна провокация, настояха от китайското военно ведомство в социалните мрежи.

По-рано Индия заяви, че 20 от нейните войници са били убити при сблъсъците миналия понеделник (15 юни) с китайски войски при голяма ескалация на едноседмичен конфликт между въоръжените с ядрени оръжия азиатски гиганти в западната част на Хималаите.

Войниците се биха с камъни, метални пръти и дървени бухалки в долината Галуан след продължил няколко седмици конфликт по спорната граница.

Индийски и китайски военни командири се срещнаха в понеделник (22 юни), за да се опитат да смекчат напрежението, след като обществените настроения се втвърдиха в Индия за военен и икономически контраудар след най-тежките сблъсъци между двете държави от повече от пет десетилетия.

Индийското правителство обвини Китай, че се стреми да издигне структури "точно през линията на действителния контрол", както е известно, и разграничаването на искането на Индия да спре.

В сряда говорител на китайското министерство на отбраната каза на редовен брифинг: "Китай има суверенитет над долината на Галуан. От много години китайските гранични служители патрулират и изпълняват своите задължения тук. От април тази година индийските сили за гранична отбрана имат едностранно изградени съоръжения в региона и Китай многократно прави представителства и протести по този въпрос. "

Говорителят заяви, че вечерта на 15 юни индийските погранични войски "открито нарушават постигнатия от двете страни консенсус и се обръщат една срещу друга.

"Те отново преминаха действителната контролна линия и умишлено провокираха Китай. Докато преговаряха на място, китайските офицери и войници бяха внезапно насилствено нападнати от индийската страна. Това предизвика интензивни физически сблъсъци между офицери и войници от двете страни, което доведе до жертви."