Китай отговори на Тръмп за Пърл Харбър

Вашингтон трябва да се "бори рамо до рамо" с Пекин, а не като с "врагове"

Свят
14:53 - 07 Май 2020
3138
Китай отговори на Тръмп за Пърл Харбър

Китай обвини САЩ, че се опитва да прехвърли вината върху коронавируса, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че пандемията е по-лоша "атака" от Пърл Харбър или 9/11, съобщава АФП.

Напрежението между двете най-големи икономики в света се засилва все повече през последните дни. "Призоваваме САЩ да спре да прехвърля вината върху Китай и да се обърне към фактите", заяви говорителят на външното министерство на Китай Хуа Чунин.

В сряда Тръмп направи аналогии между вируса и военни, и терористични атаки срещу САЩ. "Това наистина е най-лошата атака, която някога сме имали", каза Тръмп пред репортери. "Това е по-лошо от Пърл Харбър. Това е по-лошо от Световния търговски център."

Японското нападение над военноморската база Пърл Харбър на Хаваите привлече САЩ във Втората световна война, а джихадистките атаки на 11 септември 2001 г. убиха около 3000 души и предизвикаха две десетилетия война.

Тръмп обясни, че пандемията "никога не трябвало да се е случила. Можеше да бъде спрян в източника. Можеше да бъде спряна в Китай".

Хуа Чунин отговори: "Могат да казват, че пандемията е сравнима с Пърл Харбър или 9/11, но врагът на САЩ е новият коронавирус".

Вашингтон трябва да се "бори рамо до рамо" с Пекин, а не като с "врагове".

Тя добави, че "много страни, експерти и учени са направили положителни коментари относно ефективната превенция и контрол на вирусите в Китай. Но само САЩ направиха много нехармонични, неистински и неискрени забележки".