Китай отказа да доставя части за самолети на Русия

Русия
13:35 - 10 Март 2022
2241
Китай отказа да доставя части за самолети на Русия

Китай е отказал да доставя резервни части за самолети на руски авиокомпании. Това заявил Валери Кудинов, ръководител на отдела за поддържане на летателна годност на въздушния транспорт на руската авиация.

По думите му Русия планира да търси възможности за доставка на самолетни части в Турция, Индия и други страни, съобщава Интерфакс.

"Ние инструктирахме самата авиокомпания да определя откъде има възможност да се снабдява с тези резервни части. Доколкото знам, мина такава информация, че се е обърнала например към Китай, а китайците са отказали", каза Кудинов пред репортери.

"Ще търсим възможности през други страни. Може би чрез нашите партньори – чрез турците, може би чрез Индия. Всяка компания ще преговаря сама – ние, Росавиация, просто ще помагаме за легализиране на тези резервни части", заявил Кудинов.

На 26 февруари Европейският съюз въведе санкции, които забраняват доставката на граждански самолети и резервни части за Русия, както и тяхната техническа поддръжка и застраховка. Освен това санкциите задължават лизинговите компании до края на март да прекратят действащите си договори с авиокомпаниите.