Китай отмени стотици полети и увеличи масовите тестове

Пекин поддържа безмилостен подход за нулево разпространение на Covid

Свят
13:20 - 21 Октомври 2021
2644
Китай отмени стотици полети и увеличи масовите тестове

Властите в Китай отмениха стотици полети, затвориха училища и увеличиха масовите тестове, за да се опитат да потушат нова епидемия от Covid-19, свързана с група туристи, съобщава АФП.

Пекин поддържа безмилостен подход за нулево разпространение на Covid, като затваря строго границите и извършва целенасочени проверки. Официално огнищата в страната до голяма степен са ликвидирани, но тъй като Китай регистрира пети пореден ден нови случаи - предимно в северните и северозападните райони - властите засилиха контрола върху коронавируса.

Последният взрив е свързан с възрастна двойка, която е била в група от няколко туристи на екскурзия в Шанхай, Сиан, провинция Джансу и Вътрешна Монголия. Оттогава десетки случаи са свързани с пътуването им, с близки контакти в поне пет провинции и региони, включително столицата Пекин.

В отговор на това местните власти въведоха масови тестове и затвориха живописни туристически места, училища и места за развлечения в засегнатите райони, а също така наложиха целенасочено блокиране на жилищни комплекси.

В някои региони, включително Ланджоу - град с население около 4 млн. души в северозападен Китай - жителите са получили заповед да не напускат града, ако не е необходимо.

Към днешна дата, 21.10.2021 г., активните случаи в Китай са 492, общият брой потвърдени случаи от началото на пандемията възлиза на 96 622, а починалите до момента са 4 636.