Китай отново се отваря към света

Пътуващите в страната все още са задължени да си направят тест за Covid

Свят
11:17 - 14 Март 2023
1606
Китай отново се отваря към света

След три години пандемични гранични ограничения Китай отново се отваря напълно за чуждестранни посетители, включително туристи, съобщава СиЕнЕн.

В свое изявление китайското посолство в САЩ обяви, че страната ще възобнови издаването на всички категории визи за чужденци от сряда. Пътуващите, притежаващи многогодишни визи, издадени преди 28 март 2020 г., датата, на която Китай затвори границите си за повечето задгранични посетители в опит да предпази Covid-19, ще имат право да ги използват, стига да не са изтекли.

Китайските власти миналия месец обявиха голяма и решителна победа в справянето си с епидемията от коронавирус, която обхвана страната след рязко облекчаване на политиката на Пекин за "нулев ковид в края на миналата година.

Изявлението на посолството идва и в момент, когато Пекин се стреми да съживи втората по големина икономика в света и местната туристическа индустрия след година на хладен растеж, изострен от пандемичните мерки.

През 2022 г. Китай регистрира 115 милиона трансгранични пътувания, далеч под нивото от 670 милиона преди пандемията през 2019 г. Чужденците представляват 97,7 милиона от тези пътувания през 2019 г. - цифра, която спадна до едва 4,47 милиона миналата година, тъй като ограниченията на Covid не позволяваха хора от чужбина да влизат в страната.

Според изявлението на посолството, безвизовото влизане ще бъде възобновено за южния остров Хайнан и за круизни кораби, посещаващи Шанхай. Безвизовото влизане също ще бъде рестартирано за чужденци, пътуващи от Хонг Конг и Макао до съседната провинция Гуангдонг, и туристически групи от държавите-членки на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Китай премахна карантината за пристигащите от чужбина през януари при частично повторно отваряне, което беше посрещнато с изблик на радост и облекчение от страна на гражданите.

Пътуващите в страната все още са задължени да си направят тест за Covid 48 часа преди заминаването и трябва да попълнят резултатите във формулярите за митническа здравна декларация.