Китай отрече , че задържа американци

През септември Държавният департамент излезе с предупреждение да не се пътува до Китай

Свят
15:49 - 19 Октомври 2020
1428
Китай отрече, че задържа американци

Китай отрече, че чужденците в страната са заплашени от произволни арести след информация на вестник, че Пекин е предупредил Вашингтон, че може да арестува американци в Китай, информира "Ройтерс".

Министерството на външните работи на Китай обяви, че Вашингтон се отнася лошо към чужденците и обвини САЩ в "открита политическа репресия" на китайските учени.

"Твърдението на САЩ, че чужденците в Китай са заплашени от произволно задържане е играта на жертва и объркване на черното с бялото", коментира говорител на ведомството. Представителят увери, че Китай зачита легитимните права на чужденците и се грижи за безопасността им.

В събота вестник "Уолстрийт джърнъл" излезе с материал, че китайски представители са отправили многократни предупреждения към американското правителство, че Китай може да започне да задържа американци в отговор на преследването на американското правосъдно министерство на китайски учени, свързани с армията на азиатската държава.

През септември Държавният департамент излезе с предупреждение да не се пътува до Китай, като се подчертава, че китайското правителство прибягва до произволни арести и забрана на американски граждани и други да напускат страната, използвано за оказване на натиск върху чуждестранни правителства.