Китай отрича да шпионира САЩ от Куба

САЩ
13:37 - 12 Юни 2023
1452
Китай отрича да шпионира САЩ от Куба

Китай отхвърли като неверни обвиненията, че използва Куба като база за шпиониране, съобщава "Ройтерс".

Азиатската страна осъди правителството и медиите на САЩ за разпространяването на "непоследователна информация".

В събота представител на администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че известно време Китай е извършвал шпионаж от Куба и е осъвременил съоръженията си за събиране на разузнавателна информация там през 2019 г.

Миналата седмица Wall Street Journal съобщи, че на острова отново се извършва шпионска дейност, като се позова на американски служители.

"Относно предполагаемата шпионска дейност на Китай в Куба, това е част от невярна информация", подчерта говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин на редовна пресконференция.

"През последните два дни забелязахме, че правителството и медиите на САЩ разпространяват голямо количество непоследователна информация във връзка с това твърдение. Това показва, че САЩ сами си противоречат", посочи Ван.

Твърдението за Куба идва в момент, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се подготвя да посети Китай по-късно тази седмица. Американският първи дипломат се отказа от планирано пътуване до Пекин през февруари, след като предполагаем китайски шпионски балон прелетя над Съединените щати.

Ван заяви, че няма информация за предстоящата визита на Блинкън, която ще бъде първото посещение в Китай на държавен секретар на САЩ от пет години насам.

Заместник-министърът на външните работи на Куба Карлос Фернандес де Косио отхвърли информацията на WSJ, като я нарече измислица на САЩ, целяща да оправдае десетилетното икономическо ембарго, наложено на островната държава. Той бе категоричен, че Куба е против всяко присъствие на чужди военни сили в Латинска Америка и Карибите.

В четвъртък координаторът на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че информацията на WSJ не е точна. Той обаче призна, че Вашингтон има "реални опасения" относно отношенията на Китай с Куба и ги следи отблизо.

Ван увери, че САЩ "нямат шанс да забият клин между Китай и Куба".

"Ние сме искрени приятели", изтъкна той.