Китай отряза Зеленски в Давос

Президентът на Украйна се прибра у дома без желаната среща с официални лица на Пекин

Новини
13:30 - 18 Януари 2024
2072
Китай отряза Зеленски в Давос

Украинските лидери не скриха желанието си да се срещнат с китайски официални лица в Швейцария тази седмица, но президентът Володимир Зеленски се прибра у дома без желаната среща, което е удар за Киев.

Китайската делегация в Швейцария имаше достатъчно възможности да седне срещу украинските си колеги, независимо дали в Берн или на Световния икономически форум в Давос. Всяка среща щеше да задоволи дългогодишната надежда на Киев за провеждане на откровени, лични дискусии с висши служители от Пекин. Непосредствено преди срещата на високо равнище за мир в швейцарските Алпи началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак заяви, че е наложително Китай да се присъедини към мирните преговори, и намекна, че Зеленски ще има възможност да разговаря с китайския премиер Ли Цян.

В крайна сметка Украйна не постигна никакъв напредък, за да накара Китай да се ангажира с преговори, а Зеленски и Ли така и не разговаряха.

Това е последният знак, че Китай няма намерение да настоява за прекратяване на пълномащабната война на руския президент Владимир Путин срещу Украйна. Вместо това Пекин застана на страната на Русия, предоставяйки на нейните сили материали за военна употреба, които поддържат военните усилия на Москва въпреки западния натиск и санкции. Украйна и нейните поддръжници твърдят, че спирането на този поток ще провали още повече плановете на Кремъл.

Решението на Китай да не се срещне с украинците изглежда умишлено, а не резултат от проблем с графика.

Един високопоставен американски служител заяви, че Пекин е отхвърлил искането на Киев за среща в определен момент по време на посещението в Швейцария. Друг високопоставен американски служител заяви, че Китай е отказал всякакви срещи, след като Русия го е призовала да прекрати дипломатическите си срещи с Украйна. И двамата служители, както и други, споменати в тази статия, пожелаха анонимност.

Украински официален представител оспори тази характеристика, като заяви, че в графика на делегацията не е имало среща с китайски официални лица и че Киев никога не е искал такава. Китайските служители не отговориха на молбата за коментар.

Високопоставен служител на Европейския съюз заяви, че блокът е призовал Китай да поднови прекия контакт със Зеленски, като отбеляза, че среща с Ли в Швейцария би била положителна стъпка.

Двете страни са се ангажирали с известна дипломация след началото на руската инвазия. Зеленски и китайският лидер Си Цзинпин разговаряха по телефона през април миналата година, а пратеникът на Китай за Украйна пътува до Киев през следващия месец. Оттогава отношенията са станали далеч по-малко лични,

въпреки че Украйна запазва надеждата, че двете страни могат да подновят преговорите.

Зеленски и Ли, близък довереник на Си, бяха в Давос, за да се срещнат с чуждестранни партньори и да говорят пред аудиторията на форума.

Те отправиха съвсем различни послания: Ли представи Китай като сигурно място за инвестиране въпреки икономическите си проблеми - като покрай това отправи няколко закани към САЩ - докато Зеленски се изказа срещу Путин и събра съюзници за каузата на Украйна.