Китай плаши с "контраудар" заради връзката на САЩ с Тайван

Вашингтон остава твърд съюзник на Тайпе и е обвързан от Конгреса да му продаде оръжия

Свят
12:08 - 11 Януари 2021
1444
Китай плаши с "контраудар" заради връзката на САЩ с Тайван

Китай заплаши с "контраудар" срещу ход на САЩ да отмени ограниченията за официални контакти с Тайван, докато нараства военното напрежение между Пекин и самоуправляващия се остров, съобщава "Франс прес".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в събота, че Вашингтон ще отмени "сложни вътрешни ограничения" относно контактите с Тайпе от дипломати, след година на засилващи се търкания между САЩ и Китай по различни теми, включително правата на човека, търговията и произхода на COVID-19 пандемията.

Пекин настоява, че Тайван е неприкосновена част от Китай, която трябва да бъде възстановена, при необходимост със сила, и се противопоставя на всяко дипломатическо признаване на демократичния остров.

Говорителят на китайското външно министерство заяви, че Пекин "категорично осъжда" този ход и обвини САЩ в нарушаване на условията на дипломатическите отношения на Вашингтон с Пекин.

"Всяко действие, което вреди на основните интереси на Китай, ще получи решителна контраудар от Китай", предупреди Джао, призовавайки Помпео да оттегли решението си или да получи "тежко наказание".

Не беше ясно какво означава промяната на практика, като Помпео каза, че комуникацията на изпълнителната власт с Тайван ще се осъществява от Американския институт в Тайван (AIT), който е собственост на американското правителство и служи като фактическо посолство.

AIT е основана през 1979 г., когато Съединените щати предоставят дипломатическо признание на континентален Китай съгласно историческо споразумение, изискващо от него да прекрати официалното признаване на Тайван.

Но Вашингтон остава твърд съюзник на Тайпе и е обвързан от Конгреса да му продаде оръжия за самозащита. Тя се противопоставя на всеки ход за промяна на настоящото състояние на Тайван със сила.

Военното напрежение между континентален Китай и Тайван се засили през последната година - достигна най-лошото си от средата на 90-те години, казват някои анализатори.

Китайските самолети са извършили рекордните 380 нахлувания в отбранителната зона на Тайван миналата година, заяви военен служител във вторник.

Враждебността на Пекин се е увеличила драстично, откакто Цай Инг-вен спечели изборите за президент на Тайван през 2016 г. - тя отхвърля настояването на Пекин, че островът е част от "един Китай".