Китай посъветва Тръмп да спре с лъжите

Американците наложиха мита за 200 милиарда долара на китайския внос

Политика
14:46 - 31 Май 2019
1789
Китай посъветва Тръмп да спре с лъжите

Китай обвини САЩ в непрестанно използване на лъжи, след като американския президент Доналд Тръмп заяви, че митата му имат "опустошителен ефект" върху икономиката на азиатската страна.
"Американците казват такива лъжи неведнъж или два пъти. Всеки път, когато Китай ги разобличи, но САЩ изглеждат доста упорити и дори обсебени да повтарят тези лъжи. Искам да предупредя американската страна да не надценява собствената си способност за създаване на слухове и да не подценява преценката на другите. Истинският дух не идва от повтарянето на лъжи и заблуди, нито от илюзиите и само почитането", заяви говорителят на външното министерство Ген Шуанг.

Тръмп наложи мита на стойност 200 милиарда долара на китайския внос в САЩ, след като преговорите с Пекин не доведоха до нужните резултати. "Митата имат опустошителен ефект върху Китай. Хората напускат страната с техните компании", каза американският президент, като пропусна да спомене, че американските вносители и купувачите плащат цената на тези мита на стоки идващи в САЩ. "Мога да ви кажа - Китай много иска да постигнем тази сделка. Китай е станала една много слаба нация”, заяви още Тръмп. Китай се готви да наложи свои собствени мита над вноса на американски стоки в страната, като се очаква те да са на стойност 60 милиарда долара.

Преди два дни Китай обвини САЩ в „откровен икономически тероризъм“, понеже двете най-големи икономики в света не успяха да постигнат пробив в търговските преговори помежду си и напрежението продължи да се покачва, след като американският президент Доналд Тръмп наложи нови наказателни мита върху китайските стоки и постави в черния списък телекомуникационния гигант „Хуайвей“.