Китай прати панди на Катар преди Световното

Сухаил и Си Хай ще прекарат под карантина поне 21 дни

Спорт
12:25 - 20 Октомври 2022
1459
Китай прати панди на Катар преди Световното

Двойка големи панди, изпратени като подарък от Китай, пристигнаха в Катар преди Световното първенство по футбол следващия месец, съобщи Асошиейтед прес.

Те ще бъдат настанени в закрито заграждение в пустинната държава, проектирано да копира условията в гъстите гори на китайската планинска провинция Съчуан. Всяка седмица ще им бъдат доставяни 800 кг пресен бамбук, за да се хранят.

Джин Джин, 4-годишен мъжки, тежащ 120 кг, е получил арабското име Сухаил, а 3-годишната женска Си Хай с тегло 70 килограма (154 паунда) е получила арабското име Турея.

Пандите ще бъдат поставени под карантина поне 21 дни, преди посетителите да могат да ги видят.

Катар очаква около 1,2 млн. посетители за едномесечното Световно първенство по футбол, което започва на 20 ноември. Богатата на газ страна от Персийския залив ще бъде първата мюсюлманска или арабска държава, която ще бъде домакин на голямото спортно събитие.

Тим Баутс, директор на организацията за опазване на дивата природа "Уабра", заяви, че освен да осигурява идеалния вътрешен климат за пандите, заграждението ще ги предпазва от стресиращи шумове и ще им позволява да общуват с посетителите.

Големите панди, които се размножават рядко в дивата природа и разчитат на бамбукова диета в планините на Западен Китай, остават сред най-застрашените видове в света. На свобода живеят около 1 800 екземпляра, а други 500 са в зоологически градини или резервати, предимно в Съчуан.

Те са неофициалният национален талисман на Китай, който е изпратил панди на 20 държави.