Китай прекрати споразумения за екстрадиция

Мярката на Хонконг е срещу Канада, Австралия и Великобритания

Свят
12:16 - 28 Юли 2020
1252
Китай прекрати споразумения за екстрадиция

Китай обяви, че прекратява споразуменията за екстрадиране между Хонконг и Канада, Австралия и Великобритания. Това е реципрочна мярка, след като тези държави приеха подобни решения заради спорен закон за националната сигурност, информира АФП.

Канада, Великобритания и Австралия са част от разузнавателния съюз "Пет очи". Другите членове са Нова Зеландия, която прекрати споразумението за екстрадиция с Хонконг по-рано днес и САЩ, които сигнализираха, че планират да направят същото.

"Погрешният ход на Канада, Австралия и Великобритания да политизират съдебното сътрудничество с Хонконг сериозно вреди на основата на съдебното сътрудничество", коментира говорител на Министерството на външните работи на Китай.

"Китай реши да прекрати споразуменията за екстрадиция между Хонконг и Канада, Австралия и Великобритания, както и споразуменията за сътрудничество в наказателното правосъдие", обяви представителят.

Критици алармират, че законът за националната сигурност в Хонконг ограничава гражданските свободи и човешките права във финансовия център, който е с полуавтономен статут от 1997 г., когато Великобритания го предаде на Китай.

Но китайският говорител обвини държавите, че използват закона за националната сигурност като "извинение за едностранно обявяване прекратяването на споразуменията за екстрадиция" с Хонконг.