Китай приканва Далай Лама да коригира политическите си възгледи

Свят
13:11 - 20 Юни 2024
1502
Китай приканва Далай Лама да коригира политическите си възгледи

Тибетският духовен водач в изгнание Далай Лама трябва напълно да коригира политическите си възгледи като условие за възобновяване на контакта с централното правителство на Китай. Това съобщи китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Официалните преговори между Китай и Далай Лама, който избяга в Индия след неуспешно тибетско въстание срещу китайското управление през 1959 г., са в застой от 2010 г.

По отношение на контактите и преговорите между централното правителство на Китай и 14-ия Далай Лама, нашата политика е последователна и ясна, изтъкна Лин Джиан, говорител на китайското външно министерство. По думите му ключът е, че духовният водач трябва фундаментално да обмисли и да коригира напълно своите политически възгледи.

Далай Лама се оттегли през 2011 г. като политически лидер на тибетското правителство в изгнание, което Пекин не признава и разглежда като нарушение на конституцията на Китай. И все пак Китай продължава да се дразни от всяко взаимодействие, което Далай Лама има с официални лица от други страни, включително бивши президенти на САЩ.

88-годишният мъж, когото Китай вижда като опасен сепаратист в монашески одежди, остава духовният лидер на тибетския народ.

Американските законодатели в момента искат от президента Джо Байдън да подпише законопроект, целящ да окаже натиск върху Китай да осигури договорено и мирно споразумение за Тибет.