Китай приветства посещението на Жозеп Борел в страната

ЕС
14:17 - 11 Октомври 2023
1469
Китай приветства посещението на Жозеп Борел в страната

Китай приветства посещението на 12-14 октомври в страната на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. Това обяви китайското външно министерство днес по време на редовен брифинг за пресата, съобщава "Ройтерс".

Говорителят Уан Уенбин заяви, че това е "благоприятно за здравословното, стабилно развитие на връзките и служи като добра подготовка за следващия етап от преговорите." Той добави още, че "Китай е готов да работи с ЕС за укрепване на взаимното доверие, разширяване на сътрудничеството, и преодоляване на намесите".

Припомняме, че през август Външният министър на Китай Ван И покани Борел и неговата делегация на посещение през есента, след като Пекин отмени визитата, първоначално планирано за юли.

Посещението ще даде възможност за подготовка преди очакваната среща на върха ЕС-Китай с "обширен и задълбочен обмен", каза Ван И в изявление, публикувано от китайското външно министерство. Срещата на върха на лидерите ще се състои преди края на годината, посочи той.

Борел коментира, че очаква с нетърпение "да посети Китай възможно най-скоро". Той трябваше да посети страната през юни, за да се срещне с тогавашния външен министър Цин Ган и да обсъди въпроси, включително правата на човека и войната в Украйна. Но по-късно същия месец Цин беше уволнен, след като изчезна седмици наред от публичното пространство, а неговият предшественик Ван И беше възстановен.