Китай продължава да затяга мерките срещу COVID

Столицата Пекин се подготвя трескаво за откриването на Зимните олимпийски игри

Новини
19:09 - 15 Януари 2022
1513
Китай продължава да затяга мерките срещу COVID

Малко повече от две седмици преди Зимните олимпийски игри в Пекин властите в Китай продължават да затягат противоепидемичните мерки заради появата на разпръснати огнища на коронавируса.

Пекин разпореди от следващата седмица децата в международните училища да бъдат тествани и забрани през Китай да минават пасажери, които летят за други страни. Гражданите могат да пътуват само при неотложни нужди, без да им се дава гаранция, че ще могат да се завърнат у дома, ако са посетили град или регион с появило се огнище на коронавирус.

Градската управа в Тяндзин, който е на около час път от Пекин, разпореди трети етап на масовото тестване, което ще започне днес сутринта и трябва да завърши в рамките на 24 часа. Тяндзин, пристанищен и производствен център с население от 14 милиона души, е един от няколкото града в Китай, където правителството наложи локдауни и други ограничения като част от политиката за проследяване на всеки случай на инфекция с вируса.

Близостта на Тяндзин до китайската столица е особено притеснителна. След като през последните дни властите в града откриха 126 случая, които изглежда са на силно заразния вариант Омикрон, всички пътища между него и Пекин бяха затворени.

Повече от 20 милиона души са под локдаун в други части на Китай и много от тях нямат право да напускат домовете си, което породи опасения за снабдяването им с храна, вода и други всекидневни потребности. Затворени бяха и заводи, което засегна доставките на компютърни микрочипове и други продукти.

Автомобилният концерн "Фолксваген" каза, че в понеделник е затворил две фабрики в Тяндзин и е тествал два пъти служителите си в тях за коронавирус.

Властите в северния град Сиан, където на 23 декември беше наложен локдаун на 14-милионното му население, съобщиха на хората, че ако не могат да платят наемите си докато са под карантина, това няма да има отражение върху точките, които имат по социалната кредитна система. Дори и отдалеченият град Чжухай в южната част на Китай забрани полетите до Пекин и временно затвори автобусната линия, която свързва града с Гуанчжоу, столицата на провинция Гуандун.

Град Чжухай, разположен точно от другата страна на границата на "Меката на хазарта" Макао, разпореди тестване за коронавирус на всичките си жители и им забрани да напускат домовете си без съществени основания за това и без негативен тест за коронавирус. Мерките бяха наложени, макар и да нямаше данни за случаи на местно предаване на коронавируса в града.

Китай също така забрани десетки международни полети от Европа, Канада, САЩ, Индонезия и други страни, след като пристигащи пътници дадоха позитивни резултати на тестове за коронавирус. Финансовият център Шанхай, който регистрира сравнително малко случаи, също затвори някои транспортни връзки.

Малко след като през 2020 г. Китай за първи път откри коронавируса в централния град Ухан, в страната многократно бяха налагани подобни мащабни ограничения на придвижването на хората.