Китай проведе нови военни учения край Тайван

Целта е била отправяне на "сериозно предупреждение" към Съединените щати

САЩ
11:16 - 25 Май 2022
1749
Китай проведе нови военни учения край Тайван

Китайските въоръжени сили наскоро са провели военни учения в акваторията около остров Тайван, съобщава "Ройтерс".

Целта е била отправяне на "сериозно предупреждение" към Съединените щати.

Ученията са включвали патрулиране и комплексни маневри в режим на реален бой с участието на различни видове войски в акваторията на островната държава.

Новината идва само дни, след като американският президент Джо Байдън обяви, че Съединените щати биха защитавали Тайван по военен път, в случай че бъде нападнат от Китай.

От няколко десетилетия Съединените щати водят т.нар. политика на стратегическа неяснота спрямо Тайван, която се състои в това да признават дипломатически само Китай, но същевременно да предоставят на Тайван необходимите военни средства, за да се защити при евентуална инвазия, без обаче това да означава изрична намеса на САЩ в евентуален конфликт.

В последно време се засилиха опасенията на Тайван, че Китай може да използва кризата в Украйна, за да предприеме действия срещу острова.

През март стана ясно, че Тайпе обмисля удължаване на задължителната военна служба, чиято продължителност в момента е четири месеца. Освен това през април тайванската армия за първи път публикува наръчник с насоки към гражданите за оцеляване при евентуална война.