Китай провежда военни учения край Тайванския проток

Китайското ръководство възпрепятства всякакво признаване на Тайван

Свят
11:33 - 18 Септември 2020
251
Китай провежда военни учения край Тайванския проток

Китай обяви, че провежда военни учения в близост до Тайванския проток, докато висш американски дипломат е на посещение в самоуправляващия се остров в ход, който разгневи Пекин, отбелязва "Франс прес".

Отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка от десетилетия, като двете страни са в конфликт във връзка с редица търговски и военни проблеми, както и заради пандемията от новия коронавирус.

Китайското комунистическо ръководство възпрепятства всякакво признаване на Тайван, който се самоуправлява отделно от Китай от края на гражданската война през 1949 г., и провежда дългогодишна политика на маргинализация на демократичния остров.

Кийт Крач, заместник държавен секретар на САЩ за икономическия растеж, енергетиката и околната среда, кацна в Тайпе вчера за тридневно посещение - най-високопоставеният служител на Държавния департамент, който е на посещение там от 40 години насам.

На пресконференция тази сутрин говорител на китайското министерство на отбраната заяви, че Пекин "провежда реални бойни учения в близост до Тайванския проток", попитан как Пекин ще отговори на посещението на Крач.

"Това е легитимно и необходимо действие, за да се запази суверенитетът и териториалната цялост на Китай в отговор на текущата ситуация в Тайванския проток," изтъкна говорителят.

Той също така предупреди, че китайската армия има "достатъчна способност" да се противопостави на всяка външна заплаха или предизвикателство от страна на тайванските сепаратисти.

Пекин разглежда Тайван като част от територията си, която ще бъде погълната в континенталната част на Китай - със сила, ако е необходимо.

Говорителят обвини САЩ, че "често причиняват проблеми" във връзка с Тайван, който според него "е чисто вътрешна работа на Китай и няма да толерираме външна намеса".

През последните седмици Тайван отчете рязко нарастване на навлизанията на китайски самолети в своята зона за идентификация на противовъздушната отбрана.

Увеличеният ангажимент на Вашингтон спрямо Тайван при управлението на президента Доналд Тръмп се превърна в поредната конфликтна точка между Китай и Америка, като американският здравен министър Алекс Азар беше на посещение миналия месец в Тайван.

Вашингтон каза, че Крач е на посещение в Тайван, за да присъства на панихида за покойния президент Ли Тън-хуй. Той ще се срещне и с външния министър Джоузеф Ву, както и ще вечеря с президента Цай Ингвен тази вечер.