Китай пусна бойни самолети край Тайван преди визитата на Пелоси

Няколко китайски бойни кораба са останали разположени в близост до неофициалната гранична линия

САЩ
12:07 - 02 Август 2022
5722
Китай пусна бойни самолети край Тайван преди визитата на Пелоси

Няколко китайски бойни самолета са прелетели в близост до линията, разделяща Тайванския проток между Китай и Тайван. Това се случва часове преди очакваната визита на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, заради която Пекин предупреди сериозно Вашингтон.

Китай няколко пъти се обръща към Щатите, че си „играят с огъня“, като дори президентът Си Дзинпин предупреди колегата си Джо Байдън със сериозни последствия в телефонен разговор. Според източници на СиЕнЕн, както и според тайванските медии – Пелоси все пак ще посети самоуправляващия се демократичен остров, който през миналия век се отцепи от Китай, но Пекин все още го счита за своя територия.

В допълнение на китайските самолети, прелетели над Тайванския проток във вторник сутринта, няколко китайски бойни кораба са останали разположени в близост до неофициалната гранична линия, предаде „Ройтерс“. Източник на агенцията казва, че плавателните съдове и самолетите са се доближили прекалено много до тази медиана – действие, описано като „твърде провокативно“. Една от въздушните машини дори предприела тактически ходове, с които за кратко „докоснала“ условната линия в протока, след което заобиколила към другата страна на Тайванския проток, докато въздушните сили на Тайпе били в готовност и в близост до случващото се.

Тайванският министър на отбраната каза във вторник, че около острова се провеждат цялостни военни действия, което води до разполагане на сили в готовност за реакция срещу „вражеска заплаха“. От Пекин не са коментирали ситуацията.

В югоизточния китайски град Сямън, разположен точно от другия край на протока и дом на множество военни, жителите свидетелстват с публикации в интернет за движение на бронирани машини.

В китайските социални медии се появиха както тревога от потенциален конфликт, така и патриотичен плам заради перспективата за обединение с Тайван, а темата за посещението на Пелоси стана най-популярната в социалната мрежа Weibo.

Източник, запознат с маршрута на Пелоси, заяви, че повечето от планираните срещи, включително с президента на Тайван Цай Инг-уен, са насрочени за сряда и че е възможно делегацията ѝ да пристигне в Тайван едва в началото на този ден. Посещението ѝ все пак остава обгърнато в несигурност – дали ще кацне в Тайпе след Малайзия, при положение че не е обявила такова посещение в Азиатската си обиколка, и дали ще пренощува в Тайван.

В понеделник говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян заяви, че ако Пелоси посети Тайван, това ще бъде "груба намеса във вътрешните работи на Китай", и предупреди, че "Китайската народноосвободителна армия никога няма да остане безучастна". Запитан какви мерки може да предприеме НОАК, Джао отговори: "Ако тя се осмели да отиде, нека изчакаме и да видим".

Реакциите на Пекин могат да включват изстрелване на ракети в близост до Тайван, мащабни въздушни или военноморски дейности или още "фалшиви правни претенции", като например твърдението на Китай, че Тайванският проток не е международен воден път. Това заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби пред репортери във Вашингтон в понеделник.