Китай размаха пръст на Канада заради вицето на "Хуауей"

В Пекин гневни, че Отава подкрепя САЩ за екстрадицията на Мън Ванчжоу

Новини
17:36 - 31 Май 2019
3007
Китай размаха пръст на Канада заради вицето на "Хуауей"

Китай предупреди Канада да внимава за последствията заради оказаната на САЩ помощ по делото за екстрадиция на вицепрезидента на "Хуауей" Мън Ванчжоу, издирвана в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Надяваме се, че китайската страна добре разбира последиците от това да се излага на заплаха в изгода на САЩ и че ще предприеме незабавни действия да поправи своите грешки, така че да си спести страданията от все по-големи вреди", каза говорителят на китайското външно министерство Гън Шеан на редовен брифинг.

Изявлението бе предшествано от призив на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и премиера на Канада Джъстин Трюдо към Китай да освободи двама канадски граждани. Майкъл Ковриг и Майкъл Спейвър бяха арестувани в Китай през декември миналата година, малко след задържането в Канада на Мън Ванчжоу, издирвана в САЩ за банкова измама и нарушаване на санкциите срещу Иран.

Бившият дипломат и експерт по Азия Ковриг и бизнесменът Спейвър бяха обвинени в заговор с цел придобиване на държавни тайни. Китайските власти отказват на роднини и адвокати да посетят заподозрените.

Вашингтон настоява и други страни да ограничат използването на технологиите на комуникационната компания "Хуауей", като твърди, че Пекин може да ги използва за шпионски цели.