Китай разполож и военни к ораби в Близкия изток

Сред шестте плавателни съда е разрушител с управляеми ракети

Актуални новини
18:50 - 22 Октомври 2023
3775
Китай разположи военни кораби в Близкия изток

Китайската армия е разположила шест военни кораба в Близкия изток. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в региона поради продължаващата война между Израел и „Хамас“. 

Сред шестте бойни кораба е разрушител с управляеми ракети, фрегата и кораб за доставки. Плавателните съдове наскоро везаха участие в съвместно военно учение с Оман, съобщи The Times of India. 

Разположението на военни кораби в близост до конфликта идва в момент, когато САЩ изпратиха свои кораби и самолети по-близо до Израел. Сред тях бе и най-модерният самолетоносач „Джералд Форд“, както и щурмови самолети A-10 и F-15, заедно с най-новите боеприпаси. 

Съединените щати също са предприеха стъпки за увеличаване на ескадрилите F-35, F-15, F-16 и A-10 на американските военновъздушни сили в региона. Няколко дена по-късно Съединените щати изпратиха още един самолетоносач в Източното Средиземноморие на Израел. 

Освен това три военни кораба на морската пехота се придвижват към региона. Американските сили за специални операции работят с израелската армия в планирането и разузнаването.

Към вторник пет пратки американски оръжия и оборудване са пристигнали в Израел.

Министърът на отбраната Лойд Остин нареди около 2000 американски войници да бъдат подготвени, ако е необходимо през следващите дни и седмици, за да бъдта изпратени в Израел. Говорителят на Пентагона Сабрина Синг каза пред репортери във вторник, че единиците все още не са идентифицирани. Тя каза, че войските ще могат да реагират бързо, особено за осигуряване на разузнаване и наблюдение, транспорт и медицинска помощ. 

Иначе на 19 октомври китайският президент Си Дзинпин повтори отдавнашното мнение на Пекин, че подкрепя създаването на суверенна държава Палестина. Това е „основният изход“ от войната, съобщиха държавните медии. 

„Основен приоритет сега е прекратяването на огъня възможно най-скоро, за да се избегне разширяването на конфликта или дори излизането му от контрол и причиняването на сериозна хуманитарна криза“, каза Дзинпин.