Китай разшири обхвата на закона си за държавните тайни

Свят
11:35 - 28 Февруари 2024
845
Китай разшири обхвата на закона си за държавните тайни

Китай разшири обхвата на закона за държавните тайни, като ограниченията за поверителна информация вече се отнасят и за "работните тайни", предаде Ройтерс.

Китайската държавна новинарска агенция Синхуа съобщи, че промените в Закона за опазване на държавните тайни, които бяха приети от парламента, ще влязат в сила от 1 май.

Обхватът на този закон се разширява за първи път от 2010 г., отбелязва Ройтерс.

Според анализатори това е поредното доказателство, че националната сигурност е приоритет за китайския президент Си Цзинпин. Това вече доведе до широкообхватно актуализиране през април миналата година на закона за борба с шпионажа.

Някои държави се опасяват, че променените регулации в Китай може да бъдат използвани за репресии срещу бизнеса, отбелязва Ройтерс.

Миналогодишните обиски на китайската полиция в няколко консултантски компании в областта на управлението, включително "Минц груп" (Mintz Group) и "Бейн и Ко." (Bain & Co), предизвикаха безпокойство сред чуждестранната бизнес общност в Китай. Освен това японски фармацевтичен мениджър бе задържан през март в Пекин по обвинения в шпионаж, припомня Ройтерс.

Понастоящем държавните тайни в Китай засягат области от вземането на решения от правителството и комунистическата партия до военните и дипломатическите дейности, както и икономическото развитие, науката и технологиите.

Съгласно промените в закона държавните агенции ще бъдат длъжни да пазят информация, "която не е държавна тайна, но чието изтичане би предизвикало определени неблагоприятни последици". В текста пише още, че правилата за управлението на служебните тайни ще бъдат публикувани отделно, но не се посочва конкретна дата.

Преработеният закон ще "засили класифицирането, всеобхватността и взаимодействието" на набора от закони, отнасящи се до националната сигурност и държавните тайни, заяви анонимен служител на Бюрото за държавни тайни, цитиран от Синхуа.

"Това изменение ясно вписва управлението на тайните от страна на партията в закона", каза служителят и добави, че онлайн операторите трябва да "си сътрудничат със съответните служби при разследването и разглеждането на случаи, за които има съмнение, че са изтекли държавни тайни". Законодателството също така "засилва" сътрудничеството със Закона за сигурността на данните на Китай за управлението на поверителни данни, каза служителят.

От миналата година насам китайското министерство на държавната сигурност все по-често предупреждава обществеността в социалната мрежа  "УиЧат" (WeChat) да остане бдителна срещу чуждестранните усилия за шпионаж, отбелязва БТА.