Китай: Разследването за произхода на COVID-19 да се насочи към САЩ

Проучване повдигна възможността SARS-CoV-2 да е циркулирал в Европа още през септември

Свят
15:48 - 17 Юни 2021
2768
Китай: Разследването за произхода на COVID-19 да се насочи към САЩ

Високопоставен китайски епидемиолог заяви, че САЩ трябва да бъдат приоритет в следващата фаза на разследването на произхода на COVID-19, след като проучване показа, че болестта може да е циркулирала там още през декември 2019 г., съобщиха китайските държавни медии, цитирани от "Ройтерс".

Проучването, публикувано тази седмица от Националните здравни институти на САЩ, показа, че най-малко седем души в пет американски щата са били заразени със SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, седмици преди САШ да съобщят първите си официални случаи.

Съвместно изследване на Китай и Световната здравна организация (СЗО), публикувано през март, посочи, че COVID-19 най-вероятно произхожда от търговията с диви животни в страната, като вирусът е преминал при хората от прилепи чрез посреднически вид.

Ала Пекин лансира теорията, че COVID-19 е влязъл в Китай от чужбина чрез замърсена замразена храна, докато редица чуждестранни политици също призовават за повече разследвания относно възможността да е изтекъл от лаборатория.

Жен Гуан, главен епидемиолог от Китайския център за контрол и профилактика на заболяванията, настоя пред китайския държавен таблоид Глобъл таймс, че вниманието трябва да се насочи към САЩ, които бавно са тествали хората в ранните етапи на заразата, а също така е дом на много биологични лаборатории.

"Всички теми, свързани с биооръжията, които страната има, трябва да бъдат обект на контрол", изтъква той.

Коментирайки американското проучване в сряда, говорителят на външното министерство Жао Лиджиян заяви, че сега е "очевидно", че огнището на COVID-19 има "множество произход" и че други страни трябва да си сътрудничат със СЗО.

Произходът на пандемията се е превърнал в източник на политическо напрежение между Китай и Съединените щати, като по-голямата част от неотдавнашния фокус е върху Института по вирусология Ухан (WIV), разположен в Ухан, където огнището е установено за първи път в края на 2019 г.

Китай е критикуван за липсата на прозрачност по отношение на разкриването на данни за ранни случаи, както и за вирусите, изследвани в WIV.

Доклад на национална лаборатория на правителството на САЩ заключава, че е правдоподобно, че вирусът е изтекъл от лабораторията в Ухан, съобщи Уолстрийт джърнъл по-рано този месец.

Предишно проучване повдигна възможността SARS-CoV-2 да е циркулирал в Европа още през септември, но експертите заявиха, че това не означава непременно, че не произхожда от Китай, където са открити много подобни на SARS коронавируси в дивото.