Китай със съвместни военноморски учения с Русия

Русия
13:45 - 19 Юли 2023
1806
Китай със съвместни военноморски учения с Русия

Китай заяви днес, че е изпратил военноморски кораби в подготовка за съвместни учения с морските сили на Русия в знак на продължаващата подкрепа на Пекин за Кремъл въпреки нахлуването на Москва в съседна Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Китай твърди, че е неутрален по отношение на конфликта в Украйна, но обвинява САЩ и техните съюзници, че провокират Русия, и поддържа стабилни икономически, дипломатически и търговски връзки с Москва Според китайската агенция Синхуа в учението участват повече от 10 кораба и над 30 самолета.  Вероятно ученията ще се проведат в части от Японско море през следващите дни. 

Китай надеждно подкрепя Русия, като се противопоставя на осъждането от страна на САЩ на инвазията в Украйна на международни форуми, но заявява, че няма да предоставя оръжия на нито една от страните във войната.  Министерството на отбраната съобщи днес в прессъобщение, че китайските кораби са се свързали с руските по обяд. Сред тях са разрушители и фрегати с управляеми ракети, както и снабдителен кораб. Китайските кораби превозват четири хеликоптера, информира БТА.

Сред руските участници са фрегатите "Громкий" и "Отличний", които в продължение на седмица приемаха гости във финансовия център Шанхай, най-големия град и най-голямото пристанище на Китай. 

Според информациите от китайска страна съвместните учения се фокусират върху комуникациите между корабите, маневрирането във формация и търсенето и спасяването по море.