Китай: Сътрудничеството ни с Европа е като това с Русия

ЕС
11:24 - 24 Април 2023
1309
Китай: Сътрудничеството ни с Европа е като това с Русия

Китайският посланик в Европейския съюз влезе в обяснителен режим след интервюто на топ дипломата на Пекин във Франция, предизвикало истински дипломатически скандал.

Преди дни китайският посланик в Париж - Лу Шайе - заяви в интервю пред швейцарския журналист Дариус Рошебин, че бившите съветски републики „нямат ефективен статут в международното право“ като „суверенни държави“. Така той отрече самото съществуване на страни като Украйна, Литва, Латвия, Естония, Казахстан и др.

Редица от тези страни реагираха остро, Естония привика китайския посланик в Талин, а ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че се надява това да не е официалната позиция на Китай. Отделно, близо 80 европейски политици подписаха писмо до френския външен министър Катрин Колона с молба да обяви Шайе за "персона нон грата".

Това предизвика посланикът на Китай в ЕС да изяснява позицията на Пекин. Фу Цун заяви, че сътрудничеството на Китай с Европа и с други страни е толкова "безгранично", колкото и връзките на Пекин с Русия, заяви, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

"Европейската страна трябва правилно да разбере израза "без горна граница"," каза Фу. "Приятелството и сътрудничеството между страните са безкрайни и не трябва да бъдат изкуствено ограничавани. Китайско-руското сътрудничество е "безгранично" и същото важи за Китай и Европа".

Фу отправи предупреждение за "опитите" да се използват двустранните отношения между Китай и Русия, за да се предизвика раздор между Пекин и Европа. Той отхвърли изказванията, че Китай е "знаел предварително" за конфликта в Украйна или че е доставял оръжия на Москва.