Китай се озъби на Америка

Азиатската страна не се страхува от търговска война

Политика
13:50 - 12 Юни 2019
2536
Китай се озъби на Америка

Китай критикуват изявленията на САЩ за предполагаема заплаха от страна на Русия и Китай, за умишлена дезинформация във вреда на Вашингтон, коментира говорителят на китайското външното министерство Ген Шуан, цитиран от ТАСС.

"Лесно е да се заключи кой точно в света нарушава нормите на международното право и подкопава установения световен ред - мисля, че световната общност е постигнала единодушна оценка по този въпрос", коментира той на редовен брифинг.

"В американското правителство винаги има вътрешни противоречия.Те съобщават на самите медии на САЩ, като докладват за изявленията на длъжностни лица от тази страна. Искам да ви напомня, че през април тази година американски служител, чието име няма да споменавам ... публично призна, че САЩ прибягват до лъжи, измама и също така се занимават с кражби (включително лична и поверителна информация)".

Както каза по-рано Джон Болтън, помощник-председател на американската национална сигурност, САЩ предприемат ответни мерки във връзка с хакерските атаки, които Вашингтон приписва на Москва и Пекин. Той подчерта, че действията на американската страна се простират не само в киберпространството.

Във връзка с изявленията на Тръмп за среща със Си Дзинпин в Осака, Шуан обяснява, "отбелязахме, че САЩ многократно заявяват публично, че очакват среща между китайски и американски лидери в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака. Ако имаме релевантна информация, ще я споделим своевременно".

"Нашата позиция по въпросите на търговията между Китай и САЩ е ясна и твърда. Китай не иска търговска война, но ние не се страхуваме да водимтакава", допълва той.