Китай се присъединява към Договора за търговията с оръжие

Пекин изнася такава продукция само на суверенни държави

Свят
15:20 - 22 Юни 2020
1706
Китай се присъединява към Договора за търговията с оръжие

Китай ще се присъедини международен договор за регулиране продажбата на оръжие, който е отхвърлян от САЩ. Пекин обяви, че се ангажира да полага усилия за укрепване на мира и стабилността по света, информира АФП.

В събота китайското ръководство прие решение за присъединяване към Договора за търговията с оръжие (ДТО), който има за цел контрол на оръжейните потоци в конфликтни зони.

Миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви планове за изтегляне на държавата от споразумението, което влезе в сила през 2014 г.

Говорител на китайското външно министерство каза пред журналисти, че присъединяването към договора е "още една важна мярка на Китай в подкрепа на мултилатерализма". Той добави, че страната ще продължи да полага усилия за поддържане на мира и стабилността по света. По думите му Пекин винаги стриктно е контролирал износа на военна продукция.

Китай изнася такава продукция само на суверенни държави, а не на недържавни актьори, увери говорителят.

Сенатът на САЩ не ратифицира Договора за търговията с оръжие (ДТО) от 2013 г., след като беше одобрен от бившия президент Барак Обама. Тръмп обяви, че ще отмени подписа на предшественика си.

Договорът изисква от държавите членки да следят международния трансфер на оръжия и да забраняват трансгранични доставки, които могат да бъдат използвани за нарушаване на човешките права или нападения по цивилни.