Китай се закани да реагира на американските санкции

Санкциите са заради "използване на биотехнологични процеси в подкрепа на китайската армия"

САЩ
12:03 - 17 Декември 2021
1940
Китай се закани да реагира на американските санкции

Китай заклейми новите санкции на САЩ и заяви, че ще предприеме "всички необходими мерки" за защита на китайските компании, след като Вашингтон обяви серия от действия с цел порицаване на отношението на Китай към уйгурското малцинство.

"Китай е силно недоволен и твърдо се противопоставя на това", заяви говорителят на външното министерство Ван Ий.

САЩ наложиха санкции на компании от Китай, Грузия и Турция за действия, "противоречащи на външнополитическите интереси на американската страна".

Министерството на търговията съобщи още, че Съединените щати са наложили санкции на китайската Академия за военномедицински изследвания.

В документа се казва, че санкциите са наложени на Академията за военномедицински изследвания в Китай и нейните 11 изследователски института, занимаващи се с микробиология, епидемиология, токсикология, биоинженерство, контрол на заболяванията и дори ветеринарна медицина. Санкциите са заради "използване на биотехнологични процеси в подкрепа на китайската армия". Агенцията цитира и информация за "възможно оръжие за контрол на мозъка".

"Тези действия противоречат на интересите на САЩ в областта на националната сигурност и външната политика", заявява Министерството на търговията на САЩ.