Китай ще си сътрудничи в енергетиката с държавите от Персийския залив

Това заяви китайският президент Си Дзинпин, след като пристигна в Саудитска Арабия

Свят
16:05 - 08 Декември 2022
1549
Китай ще си сътрудничи в енергетиката с държавите от Персийския залив

Китай ще работи със Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) „за насърчаване на нов модел на многостранно сътрудничество в областта на енергетиката“. Това заяви китайският президент Си Дзинпин ден след като пристигна в Саудитска Арабия.

"Продължаваме нашето хилядолетно приятелство и заедно създаваме по-добро бъдеще", каза още китайският държавен глава, цитиран от Анадолската агенция.

Визитата му ще продължи "традиционното приятелство" и ще постави началото на "нова ера в отношенията на Китай с арабския свят, с арабските държави от Персийския залив и със Саудитска Арабия", добави Си Дзинпин. Китай е установил ориентирано към бъдещето стратегическо партньорство за всеобхватно сътрудничество и общо развитие с всички арабски държави, смята той.

По време на тридневния си престой в Саудитска Арабия президентът ще участва в първата китайско-арабска среща на върха и в срещата на върха Китай-Залив в столицата Рияд. Той ще проведе и разговори със саудитския крал Салман бин Абдулазиз.

Съветът за сътрудничество в Персийския залив е регионална организация, в която участват Бахрейн, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия.