Китай скастри Путин за ядрената му заплаха

Русия
13:21 - 01 Март 2024
2504
Китай скастри Путин за ядрената му заплаха

Китайското външно министерство разкритикува задочно руския диктатор Владимир Путин за ядрените му заплахи, които той отправи по време на речта си пред Федералното събрание на Русия на 29 февруари.

"В една ядрена война няма да има победители и Китай призовава всички страни да запазят сдържаност", заяви говорителят на министерството в Пекин. И припомни, че през януари 2022 г. лидерите на петте ядрени държави направиха съвместно изявление, в което потвърдиха, че ядрената война не може да бъде спечелена и не трябва да започва.

И преди изявлението на Путин от китайското правителство обявиха, че държавите с най-големи арсенали на ядрено оръжие трябва да преговарят за сключването на договор за забрана на първа употреба на ядрени оръжия или да направят политическо изявление по този въпрос.

Пекин е един от най-важните съюзници на Москва, като досега не е осъдил режима на Путин за инвазията в Украйна, а напротив - усилва икономическите си връзки с Русия. Това, разбира се, се дължи отчасти на факта, че Китай може да се възползва от по-евтини руски ресурси заради западните санкции и липсата на пазари, на които Москва да ги пласира.

"Стратегическите ядрени сили на Руската федерация са в състояние на пълна готовност", обяви Путин пред руския парламент на 29 февруари, след като в. Financial Times публикува изтекли файлове, показващи праговете, при които Москва би прибегнала до използване на ядрено оръжие.