Китай спира да издава визи на пътуващи от Япония

Свят
14:04 - 10 Януари 2023
3140
Китай спира да издава визи на пътуващи от Япония

Китай спря издаването на визи на пътуващи от Япония, съобщава "Киодо".

До този ход се стигна, след като Пекин заплаши да предприеме контрамерки срещу страните, въвели по-строги ограничения за влизане на пътници от Китай заради ситуацията с коронавируса.

Спирането на издаване на визи, за което бяха уведомени туристическите агенции в Япония, дойде, след като по-рано през деня китайското посолство в Южна Корея обяви, че подобни мерки ще бъдат въведени и за южнокорейски посетители, "докато не бъдат премахнати дискриминационните ограничения за влизане срещу Китай".

Говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин заяви, че Китай "твърдо се противопоставя на дискриминационните ограничения за влизане в разрез с научните факти", които бяха приети от няколко страни, поради което страната му предприема реципрочни мерки.

Той призова съответните страни да не се възползват от възможността да се "включат в политическа манипулация" и "да повлияят на нормалния обмен на персонал и сътрудничество" между Китай и тези държави.

Освен Япония и Южна Корея, няколко други държави, включително Съединените щати, Великобритания, Франция, Италия и Испания, също засилиха граничния контрол за пътници от Китай.

Тъй като в неделя Пекин отвори отново границите си и премахна карантината, Япония затегна допълнително граничния си контрол за пътници от континентален Китай, като вече ще изисква отрицателен тест за COVID-19 преди заминаване заради скока на случаите на вируса в съседната страна.

От четвъртък Япония ще включи и пътниците, летящи директно от Макао, към правилата за влизане от Китай.