Китай тикна още 3 млн. души под карантина

Актуални новини
18:38 - 18 Януари 2021
2619
Китай тикна още 3 млн. души под карантина

Китай карантинира още 3 милиона души в североизточната част на страната след като бяха регистрирани нови случаи на заразяване с COVID-19. Появата на вируса е била от търговски представител, който бил в контакт с хора от третата възраст, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Китайските власти до голяма степен овладяха епидемията от пролетта на 2020 г. с карантини, ограничаване на идващи от чужбина пътници, следене на придвижванията и масови тестове.

Появата на стотици новозаразени през последните седмици, макар и далеч под нивата в Европа и САЩ, предизвика мощен отговор с карантини и масови кампании за задължителни тестове.

Днес китайското здравно министерство съобщи за нови 109 заразени, като близо една трета от тях са в граничещата със Северна Корея провинция Цзилин. Поради това местните власти карантинираха още 3 милиона души в два града на тази провинция. Така вече над 19 милиона души в Североизточен Китай са под карантина. В някои случаи човек може да излиза от дома си само веднъж на три дни, за да напазарува.