Китай: Трябва да сме готови да унищожим сателитите на Илон Мъск

Според Пекин Starlink има военно приложение

Новини
13:28 - 07 Юни 2022
2508
Китай: Трябва да сме готови да унищожим сателитите на Илон Мъск

Китайски военни учени заявяват, че страната им трябва да може да деактивира или унищожи сателитите Starlink на SpaceX, ако те застрашават националната сигурност, пише South China Morning Post.

Проучването е ръководено от Рен Юанжен, учен работещ за Силите за стратегическа подкрепа на Народната освободителна армия на Китай. Съавторите включват няколко висши учени в отбранителната индустрия на страната.

Според документа в най-скоро време Китай трябва да разработи антисателитни средства, включително система за наблюдение на небето с безпрецедентен мащаб и чувствителност.

Към момента групировката на Starlink в орбита е съставена от около 2000 спътника, но планът на Мъск е броят им да нарасне до над 10 000.

„Трябва ни комбинация от меки и твърди методи за убиване, които ще деактивиран функциите на сателити на Starlink“, смятат учените, според които един от начините за това би бил повреждането на операционната система на съзвездието.

Основателят на SpaceX Илон Мъск се радва на огромна популярност в Китай, където често е сочен за „предприемач за пример“. Но критиките към Мъск и неговите компании се увеличиха значително,

след като миналата година два спътника на Starlink се приближиха опасно близо до китайската космическа станция.

Рен Юанжен изчислява, че американските военни дронове и стелт изтребители могат да увеличат скоростта си на предаване на данни над 100 пъти, ако използват Starlink.