Китай утрои износа на дизел

Миналия месец рафинериите преработиха най-големите количества суров петрол досега

Новини
12:16 - 19 Септември 2023
2124
Китай утрои износа на дизел

Китайските рафинерии са утроили износа си на дизел тази година, наред с нарастването. Това оказва достатъчно стимули на фона на слабото вътрешно търсене на дизел.

Между януари и август износът на дизел от Китай е нараснал със 197,2% в сравнение със същия период на 2022 г., според данни на Главната митническа администрация в понеделник, цитирани от Reuters.

Само за август китайският износ на дизелово гориво е нараснал с 51,5% на годишна база, според официални данни на страната. Износът на бензин и реактивно гориво също скочи през август и през периода януари-август.

Ръстът в китайския износ на горива, особено на дизелово гориво, дойде след като

през миналия месец рафинериите преработиха най-големите количества суров петрол досега.

Пикът на вътрешно търсене през лятото накара китайските рафинерии да увеличат преработката на суров петрол до рекордните 15,23 милиона барела на ден (bpd) през август. Една от причините за това търсене е нарасналите пътувания в Китай и по-високите обеми на износ на горива.

През миналия месец общата производителност е скочила с 19,6% в сравнение с август 2022 г., според данни на Националното статистическо бюро на Китай (NBS).

Увеличаването на преработените количества от рафинерии е най-високото годишно увеличение от март 2021 г.

Между януари и август производителността на рафинерията се е увеличила с 11,9% на годишна база до 14,76 милиона барела на ден, според оценки на Reuters.

Освен това през миналия месец Китай внесе третите най-високи месечни обеми суров петрол. Доставките се увеличиха с 20,9% спрямо юли и с 30,9% спрямо август миналата година, според данни на китайските митници.