Китай увеличил усилията за влияние върху екипа на Байдън

Новини
09:30 - 03 Декември 2020
1038
Китай увеличил усилията за влияние върху екипа на Байдън

Китайски агенти са увеличили усилията си да повлияят на бъдещата администрация на избрания за президент на САЩ Джо Байдън, заяви висш представителна американското разузнаване, предаде Би Би Си.

Уилям Еванина от службата на директора на Националното разузнаване каза още, че китайците се фокусират и върху хора, близки до екипа на Байдън.

По думите му кампанията на повлияване била „на стероиди“.

Еванина, който отговаря за контраразузнаването в службата на директора на Националното разузнаване, каза на виртуална дискусия в сряда, организирана от Института „Аспен“, че Китай се е опитал да се намеси и в американските усилия за разработка на ваксина срещу коронавируса и неотдавнашните избори в САЩ.

Същевременно Джон Демърс, който отговаря за националната сигурност в Министерството на правосъдието заяви, че над 1000 китайски изследователи, за които се предполага, че са агенти на Пекин, са напуснали САЩ след старта на активното преследване на кражбите на технологии. Това станало след започването на серия от разследвания за индустриален и технологичен шпионаж срещу китайски агенти.

Представител на правосъдното министерство уточни, че тези лица са различна група от споменатите от Държавния департамент през септември, когато бяха отменени визите на над 1000 китайци, включително студенти и изследователи, тъй като представлявали риск за сигурността, предаде Ройтерс.

Властите в САЩ смятат, че изследователите, за които говорил Демърс, са свързани китайската армия. Те напуснали САЩ след интервюта на ФБР в над 20 града и затварянето на китайското консулство в Хюстън през юли.