Китай ваксинира напълно над 1 млрд. души

Процентът се доближава до 80% във финансовия център на Шанхай и в провинция Джецзян

Свят
11:08 - 16 Септември 2021
1527
Китай ваксинира напълно над 1 млрд. души

Китай е ваксинирал напълно над 1 млрд. души срещу COVID-19 - над 70% от цялото си население - дръпвайки пред САЩ и Европа, въпреки че няма непосредствени планове за разхлабване на някои от най-строгите пандемични мерки в света, информира "Блумбърг".

Общо 2,16 млрд. дози са били дадени в Китай към 15 септември, обяви пред репортери в Пекин Ми Фън, говорител на Националната здравна комисия, като напълно са имунизирани повече от 1,01 млрд. души.

Важното събитие идва близо 10 месеца след като Китай даде първото си условно одобрение за ваксината от държавната фармацевтична компания Синофарм и стартира най-голямата имунизационна кампания в историята. Още шест препарата, разработени от местни фармацевтични компании и академични институти оттогава получиха разрешение и бяха използвани при хора на възраст над 12 години.

Успехът на китайската стратегия за ваксинация не предотврати избухването на патогена през последните месеци и остават въпроси за това колко ефективни са ваксините, особено срещу най-новите варианти. Страната в момента се бори с клъстер в югоизточната провинция Фудзиен, след като потуши по-ранно огнище от варианта "Делта", най-голямото, което е имаше, откакто COVID-19 се появи за първи път в Ухан.

Темпът на програмата поставя Китай начело сред най-големите икономики в света. Малко над половината от населението в САЩ и Япония е напълно ваксинирано, докато процентите във Великобритания и Германия надвишават 60%. Индия изостава, като по -малко от 15% от населението е напълно защитено, според Vacine Tracker на „Блумбърг”.

Китай е още по -успешен в мегаполисите, разположени в неговия развит източен регион. Повече от 97% от възрастните в столицата на Пекин са напълно ваксинирани, както и 80% от жителите на възраст над 12 години в близкия Тиендзин. Процентът се доближава до 80% във финансовия център на Шанхай и в съседната провинция Джецзян. Обратно, провинциите в хинтерланд и тези в отдалечения запад имат по -ниски нива на покритие на ваксините.