Китай: Япония вреди сама на себе си с контрола над чиповете

Свят
12:41 - 31 Март 2023
1663
Китай: Япония вреди сама на себе си с контрола над чиповете

Япония "си вреди" с планирания нов контрол върху износа на 23 продукта, използвани за производството на полупроводници, заяви Китай.

"Политизирането, инструментализирането и въоръжаването на търговските и технологичните въпроси изкуствено дестабилизира световната верига за производство и доставки", заяви говорителят на китайското външно министерство Мао Нин, добавяйки, че Токио "вреди на другите, но в същото време вреди и на себе си".

Японските мерки имат за цел да "предотвратят военното отклоняване на технологии", заяви пред репортери министърът на търговията Ясутоши Нишимура.

Напрежението на световния пазар на микрочипове нараства. Западните служители алармират за предоставянето на основни компоненти на все по-враждебни търговски партньори.

Холандското правителство обяви плановете си за нови правила за износ след натиск от страна на САЩ за ограничаване на китайския достъп до технологиите.

Нишимура заяви, че Япония "възнамерява да играе отговорна роля в международната общност" като страна с напреднала технология за чипове.