Китай задържа плановете за ново посолство в Лондон

Свят
15:07 - 11 Август 2023
1716
Китай задържа плановете за ново посолство в Лондон

Китай ще задържи плановете за изграждане на ново посолство в Лондон, решение, което може да увеличи дипломатическото напрежение, когато и двете страни искат да възстановят увредените отношения, казаха източници, запознати със ситуацията и цитирани от Ройтерс.

Пекин ще пропусне крайния срок в четвъртък за обжалване на протеста на местния съвет срещу плановете му за ново посолство близо до Лондонския "Тауър", след като местните жители се противопоставиха, казаха източниците.

Вместо това Китай ще поиска като обещание британското правителство да се намеси, ако подаде отново заявление за планиране, са казали източниците, които отказаха да бъдат идентифицирани поради чувствителността на разговорите.

Британски официални лица по-рано изразиха загриженост, че плановете на Лондон да възстанови посолството си в Пекин може да бъдат повлияни в отговор "око за око", освен ако на Китай не бъде позволено да премести посолството си в Обединеното кралство.

Китайското външно министерство в изявление призова британското правителство да изпълни своето "международно задължение" да му помогне да построи ново посолство и каза, че Китай иска да намери решение "на базата на реципрочност и взаимна изгода".

Говорител на правителството на Обединеното кралство каза, че неговата система за планиране е "отворена и прозрачна".

"Въпросите за планиране се решават рутинно от местните съвети и кандидатите имат възможност да обжалват решенията, ако желаят да го направят", каза говорителят.

Китай за първи път обяви планове през 2018 г. да построи ново посолство в Лондон в съответствие с нарастващите си амбиции, купувайки земя на бившия терен на Кралския монетен двор за около 250 милиона паунда (318 милиона долара).

Пекин се надяваше да построи посолство, което трябваше бъде най-голямата мисия на Китай в Европа и почти два пъти по-голяма от тази във Вашингтон.

Китайското правителство може да подаде ново заявление на по-късна дата за използване на терена за посолство в бъдеще, каза говорителката.

Двустранните отношения между Китай и Великобритания наскоро достигнаха най-ниското си ниво от десетилетия, след като Лондон ограничи китайските инвестиции поради опасения за националната сигурност и изрази безпокойство от нарастващата военна и икономическа решимост на Пекин.