Китай залови британски шпионин

Свят
10:58 - 08 Януари 2024
1373
Китай залови британски шпионин

Китай обяви, че е разкрил случай на британски шпионаж в страната, съобщава "Ройтерс".

Китайското разузнаване е установило, че британската тайна разузнавателна служба, известна още като МИ-6, е използвала чужденец за събиране на секретна информация в азиатската страна.

Случаят откроява продължаващите взаимни обвинения между двете страни в предполагаем шпионаж, заплашващ съответните им държавни ценни книжа.

Министерството на държавната сигурност на Китай съобщи, че чужденец, посочен само с фамилното име Хуанг, е отговарял за консултантска агенция в чужбина и през 2015 г. МИ-6 е установила "отношения за сътрудничество в разузнаването" с него.

Впоследствие МИ-6 е възложила на Хуанг да посети Китай няколко пъти и да използва самоличността си като прикритие за събиране на разузнавателна информация, свързана с Китай, за британските служби.

Освен това МИ-6 е провела професионално разузнавателно обучение на Хуанг във Великобритания и на други места и му е предоставила специално шпионско оборудване.

"След внимателно разследване органите на държавната сигурност незабавно откриха доказателства за участието на Хуанг в шпионска дейност и предприеха наказателни принудителни мерки срещу него", съобщиха от правителството на Китай.

Междувременно британското правителство заяви, че китайски шпиони са набелязали негови служители на чувствителни позиции в областта на политиката, отбраната и бизнеса като част от все по-сложна шпионска операция за получаване на достъп до секретна информация.

Китай многократно отрече тези твърдения като "напълно безпочвени".

"Призоваваме Обединеното кралство да престане да разпространява дезинформация и да спре политическите манипулации и злонамерените клевети срещу Китай", настоя говорителят на външното министерство Мао Нин.

Китай се бори с предполагаеми заплахи за националната си сигурност и през последните години е разкрил няколко случая на шпионаж.

Правителството предупреждава своите граждани в страната и чужбина за опасностите да бъдат въвлечени в шпионска дейност и ги насърчава да се присъединят към контраразузнаването, което включва създаване на канали за докладване на подозрителна дейност.

Китай предприе широкообхватни репресии срещу чуждестранни консултантски и други фирми заради заплахи за разкриване на държавни тайни, което разтревожи чуждестранните компании, опериращи в страната.