Китай затвори "фермите" за биткойни

Актуални новини
13:21 - 21 Юни 2021
2153
Китай затвори "фермите" за биткойни

Много „ферми“ за биткойни в провинция Съчуан – една от най-големите бази в Китай за генериране на криптовалутата – бяха затворени в края на миналата седмица, съобщи Радио "Китай". 

Това означава, че поне в краткосрочен план се спират над 90 процента от капацитета за добиване на биткойни в страната, след като властите и в други ключови райони в северен и югозападен Китай предприеха подобни стъпки.

Някои играчи в бранша изразиха надежди, че регулаторите в Съчуан, където водноелектрическите централи са в изобилие, могат да възприемат по-мек подход. Но последната забрана подчертава решимостта на Пекин да ограничи спекулативната търговия с криптовалути, за да контролира финансовите рискове, въпреки определени ползи за местните икономики, смятат наблюдатели.

„Изходният прозорец се затваря и ние се опитваме да намерим „ферми“ в чужбина, за да инсталираме нашите устройства за добив“, заяви пред Global Times пожелал анонимност собственик на ферма за биткойни, добавяйки, че редица негови колеги са претърпели огромни загуби.

Комисията за развитие и реформи и енергийното бюро на Съчуан излязоха със съвместно известие в петък, с което наредиха на местните електроенергийни компании да „проверят, изчистят и прекратят“ до неделя всички операции, свързани с добива на биткойни на територията на провинцията. В документа са изброени 26 фирми, които са били инспектирани и докладвани като потенциални „ферми“ за добив на криптовалута, включително Heishui Kedi Big Data Tech Co и Kangding Guorong Tech Co.

Известието също така нарежда на местните електроенергийни компании незабавно да спрат да доставят енергия за проекти за добив на криптовалута, за които имат информация, както и да извършат самоинспекция и коригиране и да докладват резултатите си до петък. Освен това се забранява на властите по места да одобряват нови проекти за добив.