Китай заяви, че проблемите му с Филипините не засягат САЩ

САЩ
12:21 - 26 Октомври 2023
1945
Китай заяви, че проблемите му с Филипините не засягат САЩ

САЩ нямат право да се месят в проблемите между Китай и Филипините, заяви китайското външно министерство на редовен брифинг, предаде Ройтерс. 

"САЩ не са страна по въпроса за Южнокитайско море, нямат право да се намесват в проблема между Китай и Филипините", каза говорителката на дипломатическото ведомство Мао Нин.

"Обещанието на САЩ да защитават Филипините не трябва да е в ущърб на китайския суверенитет и на интересите на страната в Южнокитайско море и не бива да насърчава незаконните претенции на Филипините", допълни говорителката.

Американският президент Джо Байдън вчера заяви, че ангажиментът на страната му към Манила остава "железен" и обвини Пекин в "опасни и незаконни" действия в Южнокитайско море.

"Всяка една  атака срещу филипински самолети, плавателни съдове или въоръжени сили ще задейства… договора ни за взаимна отбрана с Филипините", предупреди Байдън на  съвместна пресконференция с австралийския премиер Антъни Албанезе.

В последно време Китай и Филипините имаха няколко сблъсъка в Южнокитайско море, които предизвикаха широк отзвук, а Манила категорично осъди извършените от Китай "опасни маневри за блокиране" на филипински плавателни съдове, отбелязва БТА.