Китайци имплантираха чип в мозъка, без да дупчат черепа

Актуални новини
14:02 - 30 Юни 2022
3839
Китайци имплантираха чип в мозъка, без да дупчат черепа

Изследователи от университета Нанкай в Тиендзин имплантираха сензор в мозъка на коза, без да пробиват черепа й. Устройството е било поставено през вена, а екипът е получил силни и ясни електрически сигнали от мозъка на животното.

"Най-голямото предимство на тази техника е, че не изисква инвазивна отворена мозъчна хирургия. Цялата процедура може да бъде завършена за по-малко от два часа", каза водещият изследовател Дуан Фън, професор в университетския колеж по изкуствен интелект.

"Този ​​подход разкрива напълно нов метод за улавяне на мозъчни електрически сигнали", добавя китайския учен.

През последните години компании, като Neuralink на Илон Мъск, проведоха експерименти по имплантиране на безжични микрочипове с изкуствен интелект в мозъците на маймуна и прасе. Очаква се компанията да започне изпитания върху хора с помощта на технологията по-късно тази година.

Въпреки това, такава хирургия е инвазивна, като изисква отваряне на черепа, за да се разкрие повърхността на мозъка и да се даде възможност за имплантиране на устройствата. Това е придружено с голям риск.

Дуан Фън и неговите колеги използват различен подход - ендоваскуларно устройство за интерфейс мозък-компютър.

С помощта на робот те вкарват стент през вена. След това стентът се "разпръсква", за да вгради електроди в стените на кръвоносния съд, от които могат да се записват невронни сигнали.

"Мозъчните импланти са твърде вредни и са далеч от практическото приложение. Вместо това, ендоваскуларното устройство за интерфейс мозък-компютър има минимални щети. Тъй като се вкарва в кръвоносния съд, няма да нарани мозъка. Ефектите ще бъдат по-добри от инвазивните операции", каза Дуан.

Американската компания Synchron, разработваща интерфейси за мозък-компютър, заяви през март, че е използвала подобна технология при етирима човешки доброволци. Технологията позволила на участниците да "използват компютър, за да комуникират чрез текст и да изпълняват ежедневни задачи като онлайн пазаруване и банкиране", казаха от компанията.

Макар и проведен върху животно, експериментът на китайските учени надгражда по отношение на безопасността.