Китайците мрат като мухи от COVID-19, мятат фалшива статистика

В определени провинции има по милион заразени на ден

Свят
10:44 - 06 Януари 2023
22440
Китайците мрат като мухи от COVID-19, мятат фалшива статистика

В Китай се забелязва шокиращо масово измиране на известни личности и това подтиква жителите да поставят под въпрос досегашните данни за смъртността от COVID-19 - болестта, причинена от коронавируса SARS-CoV-2, пише Би Би Си.

Британската обществена медия дава пример с Чу Ланлан, оперна певица на 40 години, чиято смърт миналия месец е обявена като "внезапно напускане".

Навръх Нова година потребители на интернет реагират тревожно на смъртта на 83-годишния Гун Дзинтан, звезда от най-дълго излъчвания сериал. Сред наскоро починалите са и журналист и сценарист на сходна възраст. За сценариста, Ни Джън, един от коментиращите в интернет казва: "И той ли е починал от "тежък грип"?"

Според китайски медии 16 учени от водещите академии за науки и инженерство са починали между 21 и 26 декември - отново без да се споменава COVID-19.


В началото на седмицата "Блумбърг" писа за парализа на системата в Китай заради коронавируса, чиято последна вълна според местните власти води до стотици хиляди (или дори милион) заразени на ден в някои провинции. Миналия месец агенцията съобщи за 37 млн. заразени за един ден на национално ниво.

Все повече данни сочат, че болниците и крематориумите са препълнени. "В Шанхай над 200 таксиметрови шофьори карат линейки, за да отговорят на търсенето за спешна помощ", пише "Ройтерс", като цитира местното издание "Шанхай морнинг пост".

Китай същевременно спря да публикува данни за случаите и починалите, а от декември насам са обявени едва 24-ма починали; от тях в четвъртък - само един. Общо от началото на пандемията официалният им брой е едва 5264 души.