Китайска организация за защита на ЛГБТ общността прекратява дейността си

Новини
13:09 - 16 Май 2023
1101
Китайска организация за защита на ЛГБТ общността прекратява дейността си

Пекинският ЛГБТ център, една от основните организации за защита на правата на ЛГБТ общността в Китай, обяви вчера, че ще прекрати дейността си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Организацията, основана през 2008 г., се занимаваше се с предоставяне на местната ЛГБТ общност на услуги в областта на психичното здраве, здравеопазването и социалната подкрепа.

„Със съжаление ви информираме, че поради непредвидими обстоятелства Пекинският ЛГБТ център прекратява дейността си днес“, се казва в изявление на правозащитната група.

Центърът беше известен с изследователската си работа и с това, че създаде мрежи от експерти, на които разчиташе, за да повиши осведомеността за трудностите, пред които са изправени хомосексуалистите в Китай.

Китайските власти декриминализираха хомосексуализма през 1997 г., но еднополовите бракове не се признават и членовете на ЛГБТ общността са обект на социално изключване.

След период на известно смекчаване на политиката на китайските власти през първите две десетилетия на този век, през

последните години ЛГБТ общността отново стана обект на преследване, като университетските дружества и гей парадите изчезнаха постепенно.

Организаторите на гей парада в Шанхай, някога най-големият годишен празник на ЛГБТ-общността в страната, обявиха през 2020 г., че той няма да се проведе и оттогава изобщо не е провеждан.

Филми и телевизионни предавания, показващи еднополови двойки, не са разрешени в Китай, отбелязва АФП.