Китайската икономика расте по-добре от прогнозираното

Появата на нови технологии и нови сектори допринасят за по-бързо повишаване на БВП

Новини
12:38 - 27 Май 2024
1764
Китайската икономика расте по-добре от прогнозираното

Анализатори от най-голямата американска банка JPMorgan Chase подобриха прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай през 2024 г. - до 5,2%, от очакваните преди 4,9%, съобщи китайската държавна агенция "Синхуа".

Основание за повишената прогноза дава надминалият предварителните оачаквания ръст на китайската икономика от 5,3% за първото тримесечие на годишна база, което отбеляза и добро начало на годината, казва анализаторът от JPMorgan Жу Хайбин на икономически форум в Шанхай (Китай).

Сред положителните фактори за втората икономика в света, експертът отбелязва ръста на добавената стойност в промишлеността, както и диверсифицирането на експортните продукти и експортните направления на страната.

А появата на нови технологии и нови сектори също допринасят за по-бързо повишаване на БВП на страната.

Анализаторите от JPMorgan смятат, че курсът на китайската национална валута юан през настоящата година общо взето ще остане стабилен. По думите на Жу Хайбин, макар че в краткосрочен план юанът може да поевтинее спрямо щатския долар, в бъдеще "натискът за понижаване на курса ще отслабва, тъй като Федералният резерв на САЩ вероятно ще намали основните лихвени проценти през втората половина на годината".

Икономисти от ООН също са обърнали внимание на високия ръст на китайската икономика през първото тримесечие, особено спрямо европейските страни и Япония. Затова преди дни те леко повишиха прогнозата си за БВП на Китай за тази година - от 4,7% на 4,8%.