Китайски хакери са откраднали данни за ваксини от испански лаборатории

Атакувани са били лаборатории и в други държави

Новини
13:58 - 18 Септември 2020
3116
Китайски хакери са откраднали данни за ваксини от испански лаборатории

Китайски хакери са откраднали информация от испански лаборатории, работещи върху ваксина за COVID-19, съобщи „Ел Паис“.

Докладът се появява в момент, в който фармацевтични компании по целия свят се надпреварват да разработят ефективен удар за борба с вируса, убил повече от 940 000 души и заразил 30 милиона.

Не е ясно каква информация е открадната, нито колко важна е, като вестникът се позовава на източници, запознати с атаката.

Цитирана в статията, ръководителката на тайните служби на Испания Паз Естебан заяви, че хакерите са провели "особено мощна кампания, насочена към лаборатории, работещи в разработването на ваксина", не само в Испания, но и другаде.

Естебан каза, че е имало "качествено и количествено" увеличение на атаките по време на блокирането, като хакерите са насочени към "чувствителни сектори като здравеопазването и фармацевтиката". Подобни атаки са се умножили и в други страни, участващи в усилията за разработване на ваксина, каза тя.

Повечето атаки са извършени от хакери от Китай и Русия, често от държавни организации, но също така и от престъпни организации и университети, които търгуват с хакнатите данни, твърдят източници от сигурността. Но атаката, при която са откраднати испански данни, е предприета от китайски хакери, казаха те.

През юли съд в американския щат Вашингтон обвини двама китайски граждани в кражба на данни от стотици компютърни системи по целия свят, в някои случаи от името на китайски правителствени агенции. Хакерството, което се е извършвало в продължение на десетилетие, напоследък е включвало търсене на уязвимости в системите на фирми, разработващи ваксини за Covid-19 и тестващи технологии и лечения, заяви американското министерство на правосъдието. Испания беше една от 11-те държави, посочени в обвинителния акт като обект на атаките.