Китайски изтребител и бомбардировач на САЩ се разминаха на косъм от сблъсък

САЩ
12:17 - 27 Октомври 2023
2242
Китайски изтребител и бомбардировач на САЩ се разминаха на косъм от сблъсък

Китайски изтребител е минал на около три метра от американски бомбардировач Б-52 над Южнокитайско море, като едва не е причинил инцидент, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Пентагона. В изявлението на военните се подчертава реалната възможност за злополука на фона на борбата на двете страни за влияние в този регион, уточнява агенцията.

По време на нощното прехващане двумоторен китайски изтребител „Шънян Чжай-11“ се е приближил до самолет на американските военновъздушни сили с „неконтролирана превишена скорост, минавайки отдолу, отпред и на разстояние от три метра от бомбардировача Б-52, излагайки на опасност от сблъсък и двете летателни средства“, заяви Индо-тихоокеанското командване на САЩ.

Обезпокоени сме, че този пилот не е съзнавал колко близо е бил от катастрофа, посочват американските военни.

За момента китайското Министерство на външните работи не е отговорило на запитването на АП за коментар. Агенцията припомня, че при подобен инцидент през май китайското правителство е отхвърлило американските възражения и е изискало Вашингтон да престане да извършва подобни полети над Южнокитайско море. 

Китай става все по-настъпателен в предявяването на претенциите си към по-голямата част на Южнокитайско море като към свои териториални води. САЩ и други страни, които използват огромното пространство на океана за корабоплаване, не приемат тази позиция.

Претенциите на Китай доведоха до продължителни териториални спорове с други държави с излаз на Южнокитайско море, което е един от значимите световни търговски маршрути. Миналата седмица кораб на китайската брегова охрана и един от корабите на китайската морска милиция се сблъскаха поотделно с кораб на филипинската брегова охрана и с военно снабдително корабче край спорен атол.

Американският бомбардировач Б-52 е извършвал „обичайна законна операция в международно въздушно пространство над Южнокитайско море“, когато е бил прехванат от китайския боен самолет „Шънян Чжай-11“ във вторник, обяви армията на САЩ. Прехващанията са обичайни, като по думите на американската страна от есента на на 2021 г. са отчетени повече от 180 подобни случая, макар и да не е често срещано самолетите да се разминават на толкова малко разстояние. АП смята, че нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон би ескалирало при евентуален сблъсък между самолети на двете страни.

Американската армия заяви, че случилото се няма да промени подхода ѝ в региона.

„САЩ ще продължат да летят, плават и действат – безопасно и отговорно – доколкото международните закони го позволяват“, гласи изявлението.