Китайски кораб кацна на обратната страна на Луната (ВИДЕО)

Машината се намира в един от най-мистериозните райони на спътника

Мистика
11:40 - 03 Юни 2024
2635
Китайски кораб кацна на обратната страна на Луната (ВИДЕО)

На 2 юни 2024 г. китайски космически кораб леко докосна повърхността на обратната страна на Луната в един от най-слабо проучените и мистериозни региони - басейна на Южния полюс-Ейткен.

Спускаемият модул, изпратен като част от шестата мисия на програмата Chang'e, кацна в 6:23 сутринта пекинско време. Космическата програма, кръстена на китайската богиня на луната, изпраща мисия за събиране на проби от лунна почва за втори път. Това е продължение на мисията Chang'e 5 от 2020 г.

Събирането на проби от обратната страна на Луната не е просто научен експеримент, а стъпка към разбирането на геоложкото и минералогично разнообразие на естествения спътник на Земята. Използвайки механична ръка и бормашина, спускаемият апарат планира да извлече до два килограма материал, който след това ще бъде изпратен обратно на Земята за подробен анализ.

Китайската космическа програма, която доказва своята ефективност чрез създаването на собствена орбитална станция и извършването на редовни мисии с екипаж, продължава да разширява хоризонти си. Полетите до обратната страна на Луната са особено трудни поради липсата на директна комуникация със Земята, което налага използването на релеен спътник.

Басейнът Южен полюс-Ейткен, където е извършено кацането, е уникално място за изследване. Този ударен кратер, образуван преди повече от 4 милиарда години, е най-старият и най-големият на Луната. Изследването на този регион може да даде представа за ранната история на Луната и може би цялата Слънчева система.