Китайски мегаполис вдига антиковидната карантина

Страната прилага строга санитарна политика в борбата с COVID-19

Свят
13:05 - 19 Септември 2022
1464
Китайски мегаполис вдига антиковидната карантина

Югозападният китайски мегаполис Чънду започва днес да вдига антиковидната карантина, която наложи затварянето на училища и магазини, а жителите му останаха над две седмици блокирани по домовете си, предаде Франс прес.

Столица на провинция Съчуан, градът с население от около 21 милиона е най-големият в страната, където е въвеждан локдаун, след икономическата столица Шанхайпрез периода април-юни.
 
Китай прилага строга санитарна политика в борбата с COVID-19 и местните власти са под натиск, за да се избегне ново избухване на епидемията преди конгреса на компартията, насрочен за средата на октомври.

"Благодарение на общите усилия в Чънду епидемията ефективно бе поставена под контрол", заяви вчера кметството в ковюнике.
Администрацията, градският транспорт и предприятията, затворени от 1 септември,    могат да подновят дейността си. Постепенно ще отварят врати и училищата.

Но всеки, пожелал да отиде на публично място (в офис, жилищна сграда, търговски център, спортна зала, басейн и т. н.), ще трябва да представя отрицателен писиар тест, направен през последните три денонощия.

Подобни мерки се вземат и в други големи градове като Пекин и Шанхай.

Днес в Чънду не са регистрирани нови случаи на болестта. 

По време на локдауна местни жители разказаха за АФП, че не са могли да слязат от жилището си по време на силно земетресение, усетено в града, с епицентър на около 200 км разстояние.

От края на септември Чънду ще е домакин на световните първенства по тенис на маса, които ще се състоят в специален балон, подобен на съответните съоръжения, използвани на Олимпийските и паралимпийските зимни игри през февруари-март в Пекин.

Двайсет и седем души загинаха вчера в катастрофа с автобус, с който пътуваха за карантинен център в съседната провинция Гуейчжоу.
Местните власти поднесоха извинения и започнаха разследване на трагичния инцидент, предизвикал силно възмущение от ексцесите в здравната политика.

Министерството на здравеопазването съобщи днес за 807 нови случая на COVID-19 в Китай през последното денонощие.